2015-02-26

Ny toalettlag 2015

Den 1 april 2015 träder lager om toalettavfall från fritidsbåtar i kraft.

Vi rekommenderar alla våra kunder att i god tid att beställa era toalett delar då det är ett enormt tryck på dessa produkter!

Det innebär att längs hela Sveriges sjöterritorium, längs hela Sveriges kust, i alla sjöar och alla inre vattendrag blir det förbjudet att släppa ut toalettavfall.
Dom enda båtar som är undantagna lagstiftningen är K-märkta båtar.

Så vad behöver man tänka på när man ska installera septitank eller toalett i båten?


Båt Toaletten
Det första man ska tänka på är att toalettskålens övre del ska med god marginal ligga över vattenlinjen även när båten lutar. Går inte det får man installera en hävertbrytare. Den gör så att den släpper in lite luft när det blir undertryck i systemet.

toalettstol med hävertbrytare

Toalettstol med hävertbrytare


Septiktank med sugtömning
Det finns flera sätt att installera en septitank på en båt. Med tanken ovan vattenlinjen slipper man hävert effekten som kan uppstå när vattnet utanför båten vill fylla tomrummet i septitanken.

septitank ovan vattenlinjen

Sugtömning på septiktank ovan vattenlinjen


Har man dock septitanken under vattenlinjen måste man även sätta en hävertbrytare på utloppet för den så att vattnet inte kan ta sig in bakvägen i tanken.

septiktank under vattenlinjen

Sugtömning på septiktank under vattenlinjen


Enligt standarden så ska man använda sig av 38mm slang till däckstömning. Därmed så passar den ihop med ISO anslutningen. För att inga lukter ska ta sig igenom slangarna är det väldigt viktigt att man väljer en diffusionstät slang!

septiktank under vattenlinjen

Sugtömning på septiktank under vattenlinjen


Till avluftningen på tanken skall man använda sig av 19mm slang. Om man vill så kan man använda sig av ett kolfilter för att undvika lukter ifrån avluftningsöppningen. Det man ska tänka på då är att kolfiltret ska sitta så högt som möjligt.


Vill man veta mer så finns det en bilaga från Svenska kryssarklubben som är väldigt värdefull att läsa här

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna och erbjudandena från Hjertmans.

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet samtycker du till att Hjertmans behandlar din mailadress i enlighet med Hjertmans integritetspolicy. Hjertmans är personuppgiftsansvarig för behandlingen av dina personuppgifter. Du kan när som helst avregistrera dig från nyhetsbrevet.