Hjertmans - ett halvsekel med båttillbehör


Efter ett halvsekel i branschen är Hjertmans Båttillbehör idag en blomstrande firma i sina bästa år, med ett stort butiksnät och e-handel i både Sverige och Danmark.

Med gedigen branschkunskap, en stor passion för båtliv och ett brett och troget nät av leverantörer ser vi till att alltid kunna erbjuda det senaste inom båt och fritid. Högsta möjliga kvalitet till bästa möjliga pris är vårt mantra. Vi är noga med att vårda både våra kunder och leverantörer och ömsesidigt förtroende är A och O för oss.

Historien började redan på 1960-talet, i Sundsvall. Den unge seglingsentusiasten Sten Hjertman hade precis vuxit ur sin första egna kappseglingsjolle och var på väg mot nästa klass, OK-jollen, då Sveriges största kappseglingsklass. Sten var 15 år och hade begränsad budget, så hans första OK-jolle blev ett halvfabrikat som utrustades vidare. Seglingen gick bra, resultaten kom och snart var det ny jolle på gång för Sten och 5-6 av hans kappseglingsvänner. Drömmen var en lättare och snabbare båt. Här föddes affärsmannen Sten Hjertman. Samköp av jolleskrov och tillhörande tillbehör borde förbilliga och förenkla, tänkte han. Sten greppade pennan, samlade ihop behov och önskemål, gjorde förfrågningar, köpte hem och fördelade – helt utan egen vinning och så var företagandet igång.

Tiden gick och det var dags för Sten att gå vidare till högre studier. Flyttlasset gick till Chalmers i Göteborg och till OK-seglingens Mecka – Långedrag och Marstrand. Inköpen till seglingskompisarna hade utvecklats i försiktig skala. Stens mammas gamla utvikningsbara träsyskrin blev lager för schacklar och block och följde alltid med i den väl begagnade Volvo Amazonen. Studentrummet i Krokslätt blev början på lager och tillverkning. Under sängen lagrades det centerbord och roder, i garderoben våtdräkter. Hobbyrummet som fanns blev verkstad där master hyvlades och lackades.

De första kontakterna med grossister och tillverkare togs, det gick ju lättare i Göteborg. Sten minns: ”Liten förtjänst lockade, påslag på två procent på jollar och fem procent på tillbehör. Blev ändå rätt bra då omkostnaderna redan var tagna i den egna seglingen.

Minns speciellt första prislistan. Långt före datorn, handknackades på en Facit Privat. Lite bekymmersamt då en rad missades mitt i, då var det bara att börja om. Sen blev det stencilering för att kunna dela ut flera ex, något många kanske inte vet vad det är idag?”

Efter examen återvände Sten till sin uppväxtstad Sundsvall. Den första riktiga affärslokalen blev en källarbutik med pedantisk ordning – för alla älskade block och schacklar. En ”snyggare” prislista med inklippta bilder togs fram och starten på postorderförsäljning kom igång ordentligt. Verksamheten rullade på i ökande tempo. Katalogen var säljinstrumentet. Den blev finare med tiden, med snyggare bilder och trycktes i allt fler exemplar.

Tack vare den förste anställde som hade anknytning till södra Sverige fick Hjertmans många postorderkunder i Helsingborg med omnejd. Idén om butik i Helsingborg föddes på 80-talat. Hjertmans tog över en butik på Råå i Helsingborg och verksamheten rullade på.

På 90-talet var det dags för nästa butik, nu i Göteborg, Sveriges båtillbehörshuvudstad. Håkan Gendenberg och Fred Wennberg startade den och med deras gedigna branschkunskap blev det en framgångssaga. En riktig båttillbehörsbutik i Göteborg där Håkan fortfarande är kvar!

Sedan har det rullat på med butiker i Västerås, Karlstad, Bromma, Malmö, Uppsala, Stenungsund, Norrköping och senaste tillskottet är en butik i Danmark.

Postorderkatalogen ersattes så småningom med webhandel och OK-jolleseglaren Sten Hjertman lämnade 2015 över rodret till nästa OK-jolleseglare, Stefan Järudd och nya ägare. I maj 2023 går Stefan i pension och Torbjörn Seger välkomnas som ny VD.