VI GÖR DET ENKELT ATT ÄLSKA BÅTLIVET.

Efter ett halvsekel i branschen är Hjertmans Båttillbehör idag ett blomstrande bolag i sina bästa år, med ett stort butiksnät och e-handel i både Sverige och Danmark.

Vår affärsidé är kort och koncis: ”Vi gör det enkelt för våra kunder att älska båtliv & fritid. Med hjälp av hög kompetens, kvalitet, god support & bra processer, så får våra kunder, förutom glädje, rätt tillbehör i rätt tid”.

Vårt löfte handlar om att erbjuda dig spetskompetens – kvalitet – god leveransförmåga – närhet & service. Vi har en gedigen branschkunskap, en stor passion för människor, båtliv och ett brett och troget nät av samarbetspartners. Vi är noga med att vårda både våra kunder och partners och ömsesidigt förtroende är A och O för oss. Våra styrande värderingar är:

  • Vi älskar båtlivet & vi är Passionerade
  • Vi vill och vi kan Inspirera oss själva, våra kunder & partners
  • Vi eftersträvar Precision i allt vi gör, inte minst vår förmåga att leverera
  • Vi är Ambitiösa & framåtlutade för våra kunders skull

Båtäventyret tar sin början

Sundsvalls seglarpionjär

Historien började redan på 1960-talet, i Sundsvall. Den unge seglingsentusiasten Sten Hjertman hade precis vuxit ur sin första egna kappseglingsjolle och var på väg mot nästa klass, OK-jollen, då Sveriges största kappseglingsklass.

Affärsmannen vaknar till liv

Drömmen var en lättare och snabbare båt. Här föddes affärsmannen Sten Hjertman. Samköp av jolleskrov och tillhörande tillbehör borde förbilliga och förenkla, tänkte han. Sten greppade pennan, samlade ihop behov och önskemål, gjorde förfrågningar, köpte hem och fördelade – helt utan egen vinning och så var företagandet igång.

Tiden gick och det var dags för Sten att gå vidare till högre studier. Flyttlasset gick till Chalmers i Göteborg och till OK-seglingens Mecka – Långedrag och Marstrand. Inköpen till seglingskompisarna hade utvecklats i försiktig skala. Stens mammas gamla utvikningsbara träsyskrin blev lager för schacklar och block och följde alltid med i den väl begagnade Volvo Amazonen. Studentrummet i Krokslätt blev början på lager och tillverkning.

De första kontakterna med grossister och tillverkare togs, det gick ju lättare i Göteborg. Sten minns: ”Liten förtjänst lockade, påslag på två procent på jollar och fem procent på tillbehör. Blev ändå rätt bra då omkostnaderna redan var tagna i den egna seglingen."

Efter examen återvände Sten till sin uppväxtstad Sundsvall. Den första riktiga affärslokalen blev en källarbutik med pedantisk ordning – för alla älskade block och schacklar. En ”snyggare” prislista med inklippta bilder togs fram och starten på postorderförsäljning kom igång ordentligt.Företaget Hjertmans Båttillbehör etablerades 1975 och firar därmed 50-årsjubileum 2025. Något som vi ser fram emot.

Den digitala tidsåldern

Postorderkatalogen ersattes så småningom med webhandel och OK-jolleseglaren Sten Hjertman lämnade 2015 över rodret till nästa OK-jolleseglare, Stefan Järudd och nya ägare. I maj 2023 går Stefan i pension och Torbjörn Seger välkomnas som ny VD.