Flytväst

Den som oväntat och ofrivilligt faller i sjön befinner sig i en farlig situation. Det plötsliga, oväntade fallet är en helt annan sak än att frivilligt hoppa i sjön i samband med bad och lek. Vattnet i havet och sjöar är nästan alltid farligt kallt. Den omedelbara köld-chocken som inträffar då man plötsligt hamnar i vattnet leder till häftig andhämtning, hyperventilering. Med lite otur kan det leda till våldsamma kallsupar som i sin tur kan leda till drunkning. Bästa skyddet mot hyperventileringen är bra klädsel och en flytväst. Undersökningar av Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet visar att nästan hälften av de som drunknat i samband med att de fallit överbord skulle ha klarat sig om de använt flytväst. Om de dessutom haft möjlighet att larma, exempelvis med en mobiltelefon i vattentätt fodral, skulle fler än hälften kunna ha klarat sig.

Vilken flytväst ska man då välja? 
Val av rätt flytväst beror på simkunnighet och användningsområde. Men en sak är säker: Den bästa flytvästen är den du tar på dig.

Viktklass
Flytvästar brukar ha en märkning som talar om vilken viktklass de är avsedda för. Det som är viktigt är att flytvästen sitter bra. Med det menas framför allt att den inte sitter för löst på kroppen. Om den sitter för löst kommer den att flyta upp över axlar och huvud om bäraren hamnar i vattnet. I värsta fall kan personen till och med glida ur västen. De flesta västar och många flytplagg är försedda med grenband. Grenband håller västen bättre på plats och bäraren får ett bättre flytläge. Nackdelar med grenband är att de gör det besvärligare att ta av och på västen och dessutom finns en risk att grenbandet fastnar i något då bäraren rör sig ombord. Om grenbandet i en uppblåsbar väst är för hårt åtdraget kan det bli mycket besvärande då västen blåst upp sig och det är inte alltid så lätt att justera för en person som ligger i sjön. När det gäller flytvästar för barn är det självklart att eftersträva bästa funktion i vattnet och småbarn bör alltid använda grenband.

Flytkraft mäts i Newton
För normalt fritidsbruk finns tre flytväststandarder indelade efter flytkraft i Newton (N): 50, 100 och 150N. Något förenklat kan sägas att en 150N-väst har en volym på 15 liter. Inom en och samma standard kan flytkraften variera en hel del. En barnflytväst i 100-newtonklassen har inte lika mycket flytkraft som en vuxenväst. En flytoverall kan mycket väl ha 120N flytkraft men ändå klassas som ett 50N flytplagg. En människa behöver mellan 20-30N bärförmåga för att hålla sig flytande oavsett kroppsstorlek. Därför håller en 50N-väst en till två personer flytande i en nödsituation. Vill man att västen skall göra något med användaren, till exempel vända en medvetslös person till ryggläge, behövs mera flytkraft – mera Newton.

texter delvis från svenska livräddningscentralen, läs mer på deras sida här

 

Uppblåsbar räddningsväst
Är bland det säkraste man kan använda när man är ute på sjön - i uppblåst form fungerar de som en traditionell räddningsväst och vänder dig rätt i vattnet så att ansiktet kommer ovanför vattenytan. Västarna är utrustade med en upplåsningsmekanism plus en kolsyrepatron som ska bytas varje gång som västen varit uppblåst. Vi delar upp de uppblåsningsbara västarna i följande kategorier:

Racing - för tuffa havseglingar med bl.a nödljus och säkerhetsselar.  
Comfort - lätt och smidig väst för både segelbåt och motorbåt.
Allround - väldigt populär och den vanligaste uppblåsbara västen.

 

Räddningsväst
Är designad för att hjälpa användaren att vändas rätt i vattnet och för att hålla upp huvudet ovanför vattenytan, lämplig för icke simkunniga. Räddningsväst på barn är det viktigt att flytvästen är anpassad efter barnets vikt för perfekt funktion. 

 

Flytväst vattensport
Är lämplig när du till exempel åker vattenskidor, vattenskoter, åker ring etc. Har kraftiga spännen och är extra kraftiga och stöttåliga som skyddar mot slag.

 
Flytväst för SUP / Brädpaddling
Är av en längre modell vilket passar bra till SUP-användning. Lämpar sig lika bra till nybörjare som till erfarna paddlare.
Funktionsflytväst /Seglarväst
Är lämpliga för jollesegling, kanotister och kajakister. Flytväst som används av jolleseglare världen över.
Flytväst för kajak och kanot
Lätt, smidig och mycket slitstark väst, passar all sorts paddling i kanot eller kajak.
Allroundflytväst
är enkla och smidiga flytvästar som passar alla ändamål. Alltid bra att ha några extra flytvästar som reserv i båten.
Flytkläder 
är snygga, moderiktiga, bekväma båtkläder med den extra inbyggda fördelen att de också är godkända flytvästar.
Flytväst för hund/katt 
med god flytförmåga och kraftiga remmar att lyfta din hund eller katt. Finns i olika storlekar.


Se hela vårt utbud av flytvästar här!