Batteri

Vilket batteri ska man  välja? Mycket av det vi ser som självklart idag och gärna vill ha även ombord på båten kräver en strömkälla. Batteriutbudet kan ibland kännas som en djungel. Vi ska reda ut begreppen lite:

Startbatterier är konstruerade för att leverera en hög starteffekt för att få igång startmotorn och sedan laddas upp medan motorn går men de klarar inte att bli djupurladdade. 

Förbrukningsbatterier används för att driva elutombordare, elektroniken ombord, kylskåp eller lampor som kommer att vara tända när motorn inte är igång. Ett förbrukningsbatteri är konstruerat för att leverera relativt låg och jämn ström under en längre tid och klarar att bli ganska ordentligt urladdat utan att ge upp för gott. 

Många marinbatterier är en kombination av start- och förbrukningsbatteri. I större båtar med stark motor, bogpropeller och mycket elektronik som plotter, kylskåp, elektriska pumpar m.m har man ofta ett separat startbatteri och ett eller flera förbrukningsbatterier.

AGM-batterier innehåller ingen syra i vätskeform utan har syran uppsugen i en glasfibermatta och är därför lämpligt att ha ombord på en båt som kan kränga en del. AGM står för Absorbent Glass Mat. AGM-batterierna tål i regel fler i- och urladdningar än traditionella batterier. Till större båtar som har mycket elektrisk utrustning och som t.ex ligger mycket naturhamn eller gör långseglingar rekommenderar vi AGM-batterier. AGM-batterier finns för både start och förbrukning och i olika storlekar och styrkor.

GEL-batteri är ett underhållsfritt ventilreglerat blybatteri där batterisyran är bunden i en trögflytande gel. Batteriet har många stora fördelar som lång livslängd, långsam självurladdning och en god förmåga att återhämta sig. De kräver dock noggrannt justerad laddspänning, därför rekommenderar vi ofta AGM istället.

Lithiumbatterier är lätta, små och laddas upp snabbt. De kostar lite mer men kan vara värda sitt pris då de i allmänhet har mycket lång livslängd. De tar heller inte skada av att förvaras delvis laddade. Ska du t.ex bära med dig t.ex elutombordare och batteri varje gång du ska ut med din båt, är ett lithiumbatteri att föredra. Det kan även vara lämpligt för kapp- och långsegling.

Batterikapaciteten mäts normalt i amperetimmar (Ah) eller wattimmar (Wh). Med ett batteri på 80 Ah och 12 Volt kan man räkna ut hur länge man kan driva ett kylskåp på ex. 15 Watt. Dividera 15 W med 12 V = 1,25 Ampere (A). Dividera sedan batteriets 80 Ah med 1,25 A. Då får man fram tiden = 64 timmar. 

 WattABatteriets AhTid
LED lampa20,1680500 h.
Kylskåp151,258064 h.
Plotter201,68050 h
Dator645,38015 h
Elutombordare, 38 lbs32026,6803 h

Obs! Tänk på att man beroende på batterityp inte kan använda hela batteriets kapacitet. Tiden är därför ungefärlig, då batteriet slutar att leverera tillräckligt med ström innan den teoretiska tiden har löpt ut.