Förtöjning

Ankare

Ankare är ett måste för förtöjning i naturhamn och i många gästhamnar. Har man en stor båt kan det vara en bra idé att ha två olika ankare, blåser det upp kan man lägga ut ett extra ankare eller om ankaret inte tar tag i botten kan man prova en annan typ av ankare.

Rostfritt eller galvat? 
Ett rostfritt ankare släpper oftast dyig botten lättare och är på så sätt renare när det kommer upp i ytan. Ett rostfritt ankare kan också vara ett vackert smycke på båten. 

Ankarsvirvel eller ej?
Om du har ett ankarspel ombord är en svirvel ett måste. Ankaret snurrar i vattnet och tvinnar linan eller kättingen. Med en svirvel undviker du att linan eller kättingen tvinnar sig. Svirveln fästs mellan ankare och kätting eller lina.

Vilket ankare ska man välja?

Dragg
Draggen är det vanligaste och mest populära ankare till fritidsbåtar. Det är ett billigt ankare som går att fälla ihop vilket gör det smidigt och enkelt att stuva undan. Till draggen bör man ha en kätting. Draggen rekommenderas dock inte när man ska ligga för svaj, eftersom den har svårt att gräva ner sig igen om vinden vrider. 

Delta
Deltaankaret är plogformad för att kunna skära ner sig i botten. Ett mycket vanligt ankare bland fritidsbåtar och mycket bra att använda när man ligger på svaj eftersom de oftast gräver ner sig igen om vinden ändrar riktning.

Bruce/Breezeankare
Bruceankaret är skopformat och saknar rörliga delar vilket medför mindre klämrisk. Ett bra ankare för de flesta bottentyper, men formen gör det svårstuvat. Oftast använder man ett Bruceankare med ankarrulle i fören eller akterspegeln. Mycket vanligt att man också har elektiskt ankarspel med denna sort av ankare.

Plättankare
Är ett smidigt och enkelt ankare som oftast används till mindre fritidsbåtar. Det tar inte så stor plats och är lätt att stuva undan. Plättankare funkar bäst på sandig och lerig botten, men kan även fästa på andra typer av bottnar. Det är viktigt att ha lång lina.

Vikt på ankare
Valet av ankarvikt beror på flera faktorer, hur tung båten är, vilken typ av botten det är och naturligtvis väderleksförhållandena. Denna tabell är en generell rekommendation.

Båtens viktAnkarets vikt
0-500 kgca 6 kg
1 ton ca 10 kg
2 tonca 12 kg
3-4 tonca 15 kg
6 tonca 25 kg
8 tonca 35 kg

Ankring
Vid all användning av ankare måste du förvissa dig om att sjöbotten ger gott ankarfäste. Närmast ankaret bör man ha 5–6 meter kätting och ankarlinan bör helst vara fem gånger djupet. Använd aldrig flytlina vid ankring eftersom den kan fastna i roder eller propellrar. Vid ankring bör båten inte lämnas utan tillsyn. 

Ankarlina och kätting
Hur lång ankarlina ska man ha? En huvudregel är att har man bara lina bör man ha fem gånger djupet, har man även kätting mellan ankaret och linan kan det räcka med 3 gånger djupet. Det är viktigt att man tar hänsyn till vad det är för botten och hur lätt ankaret fäster. Ett ankare fäster enklast om det får släpa längs botten. Ju mer lina och kätting man har så själva vinkeln blir spetsigare ju bättre fäster ankaret. Är man osäker om man till exempel ska ligga i naturhamn över natten är det smart att ha två ankare. Vinden kan ändra riktning och ankaret kan då lossna.